Rebu Burubwa kom till Sverige för tio år sedan. Idag är han entreprenör och driver företaget Rutasoka Coffee, utifrån ett tydligt samhällsansvar och med hållbarhet som signum.
”Ge inte upp utan fortsätt kämpa. Ett misslyckande är ingen förlust, det är bara ett sätt att lära sig mer. Ditt förflutna kan omvandlas till drivkrafter, som hjälper dig att forma din framtid”, säger Rebu.
Han vet vad han talar om. Som 16-åring lämnade han, tillsammans med mamma, pappa och sex syskon, hembyn Uvira i ett konfliktfyllt Kongo-Kinshasa (Demokratiska Republiken Kongo). Pappan var politiker, mamman blev svårt misshandlad av rebeller och hela familjen flydde till grannlandet Burundi.
Våga be om hjälp
De hamnade så småningom i Sollefteå och därifrån har föräldrar och syskon fortsatt sina liv lite mer söderut i Sverige. Rebu tog studenten i Mariestad och jobbade sedan på Lidl, Tele2, Keycode, Telia och Telenor i Göteborg.
”Jag sökte hur många jobb som helst och kom in på telefonförsäljning. Det var tufft på grund av språket. Franskan och mina två stamspråk var inte så användbara här. I början talade jag svenska med kraftig brytning och hade svårt att göra mig förstådd. Det krävdes mycket träning och tålamod för att få till uttal och grammatik”, förklarar Rebu på en svenska som numera är felfri.
En bra chef och hjälpsamma kolleger gjorde att han landade rätt i Telenors kundtjänst.
”Jag var öppen med mina brister, jobbade på och fick det stöd jag behövde. Så det gick bra där. Det är viktigt att våga be om hjälp”, konstaterar Rebu.
Bidra till andra människor
Samtidigt växte en önskan att bidra till en bättre livssituation för andra människor. Och det ledde tillbaka till Kongo.
”När jag läste om Kongo så handlade det bara om död, våldtäkter och andra grymheter. Men det kunde ju inte vara hela sanningen, det måste finnas bra saker också. Jag ville hjälpa till att förändra bilden av Kongo genom att skapa arbetstillfällen och bättre förutsättningar för kvalitativ sjukvård, säger Rebu.
Det första projektet blev en medicinsk klinik för kvinnor och barn i hembyn Uvira, i södra Kivuprovinsen, för att minska komplikationer vid förlossningar och rädda liv. Rebu fick med sig sin sambo Stefanie på detta och med hjälp av sparade pengar och banklån drog de igång bygget i september 2015. Idag är kliniken på plats med 22 sjukrum och 20 anställda. Hälsoministern har gett sin välsignelse, alla tillstånd är i ordning, driften är fri från korruption och den medicinska kompetensen är säkrad. Borås sjukhus är samarbetspartner och bidrar med utrustning.
Samarbete med kaffebönder
Nästa steg blev kaffet – som ett led i strävan efter fler arbetstillfällen och finansiering av sjukvården. Ungefär 80 procent av kaffet som odlades av bönderna i provinsen smugglades tidigare till Rwanda, där man försökte hitta köpare. Ett olagligt och osäkert sätt att sälja kaffebönor till underpriser.
De nordiska länderna toppar kaffekonsumtion i världen och efter en del research bedömde Rebu att det fanns möjligheter att bli en uppstickare på kaffemarknaden i Sverige.
Via kongolesiska handelskammaren fick Rebu kontakt med kooperativ som organiserade kaffebönder och samarbeten började ta form. Nu köper Rutasoka Coffee ekologiska kaffebönor av bönderna till vettiga priser som ligger något över fairtrade-nivån. Kaffet rostas hos Bergstrands Kafferosteri på Hisingen och levereras till butiker och kaféer i och utanför Göteborg.
I takt med att kundkretsen växer kan allt fler kongolesiska kaffebönder skapa en tryggare tillvaro för sina familjer och successivt bygga ett hållbart samhälle.
Lokalt engagemang
”Jag fick något att kämpa för i Sverige. Nu vill jag ge bönderna i Kongo samma möjligheter. Det handlar om både arbetstillfällen och samhällsfunktioner. Det ena ger det andra”, säger Rebu.
En del av vinsten från Rutasoka går till kliniken, som ska vara självgående inom tre år. Tanken är att bygga fler kliniker efterhand, eftersom behovet är så stort.
”Stefanies och min vision är att skapa ett nätverk av medicinska kliniker med den första som nav. Vi vill också att bönderna ska känna stolthet över sina kaffeodlingar och vi kommer att stötta dem med utbildning i affärsmannaskap. Det här är vårt sätt att bidra till en hållbar samhällsutveckling som är förankrad i ett lokalt engagemang och sunt affärstänk”, förklarar Rebu.
Kommentera